Ahmet Tevfik Ceritoğlu


Yaşam, Yönetici ve Lider Koçu

 

 ***

1959'da Ankara'da doğdu. 1976 Kabataş Erkek Lisesi'nden, 1982 ODTÜ Kimya Bölümü'nden mezun oldu. 1986 İÜ Kimya Mühendisliği’nde yüksek lisansınıtamamladı. 1998 AÜ Açıköğretim Fakültesi İktisatFakültesi (Lisans), 2015 Radyo ve Televizyon Programcılığı (Ön lisans) bölümlerinden mezun oldu.

2021 AÜ Açıköğretim Fakültesi Felsefe bölümünden mezun oldu. 2023 AÜ Açıköğretim Fakültesi Tarım Teknolojisi bölümünden mezun olup, altıncı üniversitesini de bitirdi. İFOD İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği Üyesi. İZODER Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımları Derneği Onur Üyesi.

 

İş Hayatı:
2015 yılından beri Çölde Gölge’de Yaşam Koçu olarak çalışmaktadır.
Yönetici/ Form Şirketler Grubu(1989-2014).
Satış Müdürü /Ekstaş-İstanbul 1986-1989.
Araştırma Görevlisi/ İ.Ü. Mühendislik Fakültesi-İstanbul 1983-1985
 

Aldığı Koçluk ve diğer eğitimler:
2016 Mare Fidelis Coaching&Consulting'de Dost Can Deniz'den "Yönetici ve Lider Koçluğu'nda Ustalık", 2007 FA Coach Academy Fatoş Ayvaz'dan "Koçluk Eğitimi", 2006 İzgören Akademi'de Ahmet Şerif İzgören'den“Dikkat Vücudunuz Konuşuyor" ve "Eğitimcinin Eğitimi”, 2006 İstanbul'da Dönüşüm Konağı Başarı Psikolojisi Enstitüsü'nde “11 Yıldız Terapi Stratejileri” eğitimi, 2005 İzgören Akademi’de “Performans Koçluğu ve İletişimin Sihirbazları” eğitimlerini aldı.
 

2002 Özel Ankara Dialog “Toplum Önünde Söz Söyleme Sanatı / Spikerlik ve Sunuculuk Eğitimi" sırasında tiyatrocu ve eğitmen Ecder Akışık, yönetmen Murat Atak, tiyatrocu Cem Emüler, TRT’nin spiker ve program yapımcıları Jülide Gülizar, Cemile Kutgün, Aytaç Kardüz, Rahmi Aygün ve Mesut Ertugay ile çalışma imkânı buldu.

***


YAŞAM, YÖNETİCİ VE LİDER KOÇU NEDİR?

"Nasrettin Hoca bir gün eşekten düşmüş, üşüşmüş başına birçok meraklı insan ve her kafadan bir ses derken; biri
- Aman hocam hemen bir doktor çağıralım, demiş.
Nasrettin Hoca önce etrafına bir bakınmış ve
- Ben doktor istemem. Bana eşekten düşmüş biri gerek..." demiş.
Hoca’nın yarası beresi ve kırığı çıkığı yok demek ki, doktor yerine eşekten düşmüş birini istiyor.
Ne zaman bu fıkrayı anlatsam Nasrettin Hoca bugün yaşamış olsaydı “Bana bir yaşam koçu gerek” diyeceğini düşünürüm.

Yaşam, Yönetici ve Lider Koçu, danışanınla karşılıklı güven ortamı ve uyumu sağlayarak koçluk sürecini başlatır. Koç, danışanın yaşadığı sorunları, ulaşmak istediği hedefleri, güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatların neler olabileceğini hatta tehdit olarak neleri gördüğünü birlikte tespit ederler. Sonraki aşamada danışanın koyduğu hedefe ulaşmak için kullanılabilecek kaynaklar belirlenir ve karşılıklı karar vererek bir eylem planı hazırlanır. Plan devreye sokulur, uygulamada karşılaşılan aksaklıklar ve kaydedilen ilerlemeler karşılıklı değerlendirilerek hedefe ulaşılır.
Koç her konuda değil, yöntemler ve koçluk süreci konusunda uzmandır. Sorunların çözülmesi veya geliştirilmesi gereken yönler konusunda neler yapılması gerektiğini hazır olarak sunmaz, çözümü danışanın bulmasına yardımcı olur. Danışanın alışmış olduğu düşünce yapısını zorlayan, farklı bakış açıları yakalamasını, davranışsal becerilerini geliştirmesini sağlayan kişidir.

"Nasrettin Hoca ormana gitmiş. Oturmuş bir dalın üstüne, başlamış kesmeye. Aşağıdan geçen bir yolcu Hoca'ya seslenmiş:
- Be adam! İnsan oturduğu dalı keser mi? Şimdi düşeceksin
Hoca adama aldırmamış; işine devam etmiş. Az sonra dal kırılmış. Hoca, tepetaklak düşmüş.;
Düştüğü yerden, yolcunun arkasından bağırmış
-Düşeceğimi bildin, ne zaman öleceğimi de söyle bari."

Yönetici ve Lider Koçu, ne zaman öleceğimizi elbette bilemez, bununla birlikte iyi bir koç, çölü geçmek isteyen danışanın gereksiz yüklerinin farkına vardıran kişidir.
Koçluk sürecinin bitiminde danışanlar, kendi yaşamlarının lideri olurlar, ertelemeyi bırakırlar, karar vermeyi ve eyleme geçmeyi öğrenirler, özel ve profesyonel yaşamları arasındaki dengeyi sağlarlar, yaşamdan büyük keyif alırlar.

Yaşam, Yönetici ve Lider Koçu
Ahmet Tevfik Ceritoğlu

Çölge Gölge > Takip İçin;


 
 


Ahmet Tevfik Ceritoğlu > Takip İçin;


İLETİŞİM


e-posta: atevfikceritoglu@gmail.com

tel: 0532 275 74 36

Gönder
*Zorunlu Alanlar

Yasal Uyarı

*** Bu sitede yer alan tüm görüntü, haber, makale, köşe yazıları ve diğer tüm yazılar izinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine göre korunur.